De ce ar trebui să cumpărăm filme originale?

 

  1.     Cum alegem sa vedem filmele?

Cu toții stim că România se confruntă cu mari probleme atunci când vine vorba despre industria filmelor, industria cinematografică. Și aici ne referim strict la cumpărarea filmelor în format fizic. Ne place sa ne uitam la filme dar alegem varianta mai “ieftina”, filmele piratate.

  1.     Cum ne afecteaza piratarea filmelor?

Atunci cand vanzarile de film sunt scazute, producatorii aleg sa faca filme cu bugete mult mai mici, implicit mai slab calitative, acest lucru afectandu-ne pe toti cei care dorim sa vedem numai filme de calitate.

Din cauza pirateriei și a redării filmelor în mod online pe diverse site-uri firmele producatoare aleg sa nu lanseze totate titlurile in Romania, iar din aceasta cauza acei consumatori care cumpara filmele Originale, au de suferit.

  1.     De ce sa cumperi filmul Original?

Principalele avantaje ale filmelor in format Original sunt: calitatea net superioara a imaginii si a sunetului, calitatea subtitrarii sau a dublajului, vizionarea filmului fara blocaje sau alte elemente deranjante in timpul vizionarii, disponibilitatea, un film cumparat il poti revedea ori de cate ori vrei la aceasi calitate, plus multe alte beneficii.

  1.     Cat costa un film Original?

In sprijinul tau, MovieMAG (www.moviemag.ro) vine cu o oferta pentru toate buzunarele, filme si animatii pe DVD cu preturi incepand de la 9,90 RONiar cele pe Blu-ray cu preturi incepand de la 19,90 RON.

  1.     Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra primul film Original! 

Există în prezent patru mari categorii din care poti alege: formatul DVD, formatul Blu-ray, formatul Blu-ray 3D și nu în ultimul rând formatul Blu-ray 4K Ultra HD – cel mai nou format apărut pe piață. Toate cele patru formate se găsesc pe www.moviemag.ro.

     Trebuie să știi faptul că există diferențe majore între aceste patru formate atat la nivel calitativ, cât și la nivel tehnologic. 

a)     DVD (|Digital Video Disc):

DVD-ul este succesorul formatului VHS (casetă video). A revoluționat piața mondială deoarece este primul format de redare a filmelor în mod digital.  Filmele pe DVD dispun de o rezoluție 480p, unele DVD-uri mai noi lansate pot atinge chiar și rezoluția de 720p. Pentru redarea unui film original pe DVD, ai nevoie de un DVD Player și un televizor.

b)    Blu-ray Disc

Blu-ray reprezintă următoarea tehnologie de redare a filmelor, prin care îndustria încearcă să impresioneze publicul. Filmele pe blu-ray dispun de o rezoluție 1920x1080p. Această rezoluție mai este și supranumită rezoluția Full HD. Pentru redarea unui film original pe Blu-ray Disc este necesar un Blu-ray player și un televizor ce are capacitatea de a reda imagini la o rezoluție Full HD. Conexiunea dintre un Blu-ray player și un televizor Full HD se face cu ajutorul unui cablu HDMI. 

Există și o „sucursală” a formatului Blu ray, și anume Blu-ray 3D. Datorită lansarii a multor filme 3D în cinematografe, industria s-a gândit să lanseze un format numit Blu-ray 3D pentru ca publicul să se poată bucura de acest format inclusiv acasă. Rezoluția este identică, bazată pe Full HD, ce diferă este faptul că formatul 3D se obține prin alipirea a două planuri formând trei axe Ox, Oy și Oz adică lungime, lățime și adâncime. Punctul forte la acest format este evident axa Oz adică adâncimea. Aceasta ne dă acel efect de „ieșire din ecran” a anumitor obiecte. Pentru redarea discurilor în format 3D, ai nevoie de un Blu-ray Player capabil să citească aceste discuri în format 3D, de un televizor Full HD cu ecran 3D și de cel puțin o pereche de ochelari 3D. Ochelarii 3D pot fi activi sau pasivi, în funcție de cerințele și tehnologia 3D pe care o adpotă televizorului. 

c)     Blu-ray Ultra HD.

Blu-ray Ultra HD este cel mai nou format de pe piață. Rezoluția filmelor în Ultra HD este de 3840x2160p. Aceasă rezoluție mai este supranumită și rezoluția 4K. Este de patru ori mai mare decât Full HD. Pentru redarea filmelor în format Ultra HD este necesar un Blu-ray Player capabil să citească discurile 4K Ultra HD și de un televizor ce suportă rezoluția 4K Ultra HD. Conexiunea dintre cele două aparaturi se face tot cu ajutorul unui cablu HDMI. La acest cablu HDMI țin să recomand un model de HDMI versiunea 2.0. Doar cu ajutorul unui cablu HDMI 2.0 poți să te bucuri de imagini 4K la 60fps. 

Totodată cu tehnologia 4K Ultra HD, au luat naștere doua tehnologii avansate de redare a imgainii la o calitate mai înaltă. Este vorba despre HDR (High Dynamic Range) și despre Dolby Vision. Sunt două tehnologii de care se bucură noile modele de televizoare Ultra HD.

   Pe lângă imaginea clară de o calitate superioară ce o oferă un film original pe disc, trebuie să menționez și calitatea sunetului. 

   Și aici întâlnim diferite tehnologii de sunet, lansate de către industria cinematografică. Printre ele enumerăm sunetul: Mono (1.0 pe un canal audio), Stereo (2.0 pe două canale audio), sunet 5.1 (pe 5 canale audio și un subwoofer) –cel mai des întâlnit. 

  Sunetul 5.1 este considerat cel mai superior sunet, sunetul care tinde să se apropie cât mai mult de sunetul din cinematografe. De la acest tip de sunet 5.1 s-au dezvoltat foarte multe tehnologii și mai avansate de sunet precum: DTS 5.1 Surround,  5.1 True HD, Dolby Atmos și DTS-RX. Dolby Atmos și DTS-RX sunt cele mai recente tehnologii și se găsesc pe noile modele de playere dar și pe noile modele de sisteme audio, home-cinema sau soundbar-uri. 

Este incomparabilă redarea unui film pe un simplu laptop, tabletă, telefon cu redarea unui film pe un player legat la un sistem audio 5.1 și la un televizor care să fie capabil să redea imagini Full HD.

Cum deosebesti un disc Original de unul piratat?

Discul Original este sigilat si are aplicat pe coperta o holograma, daca pe coperta nu regasesti aceasta holograma inseamna ca acesta este contrafacut.

Autori: Aurelian Boldea si Eduard Bach

O campanie de informare sustinuta de MovieMAG!